Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Od uhlí až k energii ze slunce. Jiří zaplatil v květnu za 1 kWh -0,3 Kč

Jiří je jeden z našich zákazníků, který měl na květnovém vyúčtování silovou elektřinu za zápornou cenu. Využívá k surfování na spotu nějaké technologie?

O spotu Jiří přemýšlel od podzimu 2022. Přešel na něj ale až v únoru 2024 kvůli fixované smlouvě u předchozího dodavatele. U něj platil 4,13 Kč/kWh. Už v té době si všímal, jakým směrem se cena elektřiny vyvíjí a proto se v roce 2023 rozhodl zprovoznit fotovoltaiku.

“Fotovoltaiku mám pro to, abych nebyl tolik závislý na faktorech ovlivňujících cenu elektřiny. Porovnal jsem si také svou tehdejší fixní cenu 4,13 Kč/kWh se spotem. Na něm se mi líbilo hlavně to, že svou cenu elektřiny můžu nějakým způsobem ovlivnit. A protože jsem člověk, který se rád sám o sebe postará, líbilo se mi to víc, než mít pasivně a konstantně elektřinu za 4,13 Kč/kWh.”

Spot a jeho největší výhoda -cenová flexibilita - byla pro Jiřího dalším krokem k chytré domácnosti a výraznému snížení vyúčtování za elektřinu.

Kolik elektřiny vyrobí, kolik spotřebuje a kde ji ukládá?

“Na střeše mám v podstatě 22 panelů- tři stringy na tři směry se střídači Victron. Dva v podstatě používám jenom vlétě. Ten třetí string v letním období přepnu a pomocí malého střídače AZO a topné spirály ohřívám vodu v akumulační nádrži tepelného čerpadla. Teplou užitkovou vodu v bojleru ohřívám pomocí tepelného čerpadla a elektřinu uchovávám v baterii o velikosti 28 kW (využitelných 20 kW)."

V zimě, kdy není tolik slunečního svitu nebo záporných cen, má ale Jiří jiný režim. Využívá baterie, které nabíjí levnou elektřinou ze sítě mezi 1:00 a 3:00 nebo 4:00 ráno. Tu spotřebovává v ranních a večerních špičkách. Často mu elektřina z baterií vystačí na spotřebu až do druhého dne.

"Když topíme elektřinou a tepelným čerpadlem, tak to využívám systémem v noci levně elektřinu nabít, přes den ji využívat a být rád, že jsem rád. Postupně s přicházejícím jarem a létem ale elektřinu ze slunce využívám víc a víc.”

Jiří nám prozradil, že jeho největší spotřebič je, alespoň v letním období, bazén o objemu 36 kubíků. Ten ohřívá tepelným čerpadlem. “Já se řídím tím, co kdysi pravila naše jaderná vědkyně paní Drábová, že nejlevnější elektřina je ta, kterou si doma vyrobíme a spotřebujeme. V květnu jsem se sice snažil nakupovat elektřinu v hodinách, kdy byla levná, téměř na nule nebo v minusu, ale protože se do ceny promítají distribuční poplatky, které to šíleně prodražují, tak jsem v červnu zvolil jinou taktiku, a to je taktika vše si doma vyrobím a vše si spotřebuji. Jen, když se dostane cena elektřiny pod -1,5 Kč/kWh, tak tehdy ohřívám bazén elektřinou ze sítě.”

Jiří za spotové ceny elektřinu nejen spotřebovává, ale prodává za ně i přetoky, ze své FVE. “Přetoky mám, ale malé. Když mám ohřátý bazén a baterky nabité na 100 %, pustím přetoky do sítě ať je cena jakákoliv. Když ale vidím, že je cena na spotu večer vysoká, vybiju do sítě ještě část elektřiny z baterky. Z 98 % ji vybiju třeba na polovinu kapacity. Ta mi vydrží ještě na večer a na noc. Do sítě tak prodám nějakých 12 nebo 15 kWh, což je při ceně 4 až 5 Kč/kWh celkem dobrý bonus.

Jak sám Jiří hezky poznamenal, jeho cesta vedla od skládání 120 metráků uhlí přes přímotop, přes malé tepelné čerpadlo, přes větší tepelné čerpadlo až k fotovoltaice. Teď by neměnil.