Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Sledovat ceny na spotu se Petrovi vyplatilo. Doslova.

V květnu měl na vyúčtování cenovku -0,41 Kč/kWh. Proto jsme se Petra B. zeptali, co za tím stojí.

Na svém domku má fotovoltaiku o výkonu 6,4 kWp. Elektřinu ukládá v baterii o kapacitě 10 kWh a taky v elektromobilu s baterií o kapacitě 77 kWh. Když nestačí ta ze slunce, odebírá ze sítě za spotové ceny. V květnu měl na vyúčtování cenovku -0,41 Kč/kWh. Proto jsme se Petra B. zeptali, co za tím stojí.

Já jsem byl možná trošku rychlejší než vy a pustil jsem se do té automatizace. Je to takový můj koníček. Přes Home Assistant se mi to podařilo, řekl bych, docela vyladit,” prozradil nám Petr. Prvním krokem k automatizaci pro něj prý bylo, kdy odpojili bojler od HDO. Přišlo mu nelogické nahřívat vodu v 11 hodin večer, poté, co se někdo umyl, když zrovna tehdy bývá cena elektřiny zbytečně vysoká.

Pro řízení své domácnosti pracuje se dvěma režimy – zimním a letním. Vzhledem k relativně malému výkonu své FVE počítá s tím, že v zimě bude elektromobil nabíjet elektřinou ze sítě, zatímco v létě se snaží do elektromobilu směřovat především elektřinu z přetoků. V zimním režimu užitkovou vodu téměř nikdy neohřívá elektřinou, ale ohřívá ji pomocí tepla z krbu s výměníkem. V létě, kdy krb nevyužívají, ohřívá vodu pomocí elektřiny a to v době, kdy je její cena na spotu nejnižší.

Primárně topíme v krbu s výměníkem a to dřevem. Nebyl to úplně záměr. Původně jsme to chtěli spíš na přitápění, ale nakonec nám to stačí. Přiložíme dvakrát za den a teplo máme rozvedené do podlahy skrze akumulační nádrž, která lze vyhřívat přímotopnými tělesy na elektřinu. To právě využíváme zejména v době, kdy jsou na spotu záporné ceny.


Byť si Petr pro svou domácnost vyvinul systém automatizace spotřeby, se zápornými cenami moc nepočítal. Vyplatilo se mu ale to, že na ně byl připravený. Věděl, kdy bude cena elektřiny záporná a s topením počkal na dané hodiny. Měl uvolněnou kapacitu v baterii a počkal i s jinými úkony v domácnosti. “Teď to zní, jako bychom pustili vše, co šlo, ale opak je pravdou. Vše bylo v rozumné míře. Co bylo potřeba udělat, tak se udělalo, jen jsme si to nastavili na dobu, kdy bude cena záporná.”

S Petrem jsme se bavili také o využívání baterie a její amortizaci. Tu si prý spočítal na 1,5 Kč/kWh. Nabíjí ji i elektřinou ze sítě, pokud ví, že ji pak dokáže prodat tak, že se mu rozdíl v ceně vyplatí. Baterii prý zkrátka nešetří.

A co by poradil někomu, kdo přemýšlí, zda jít nebo nejít na spot? “Pokud je to člověk, který je schopný si to uregulovat a dokáže si s tím pohrát, doporučil bych mu, ať jde určitě na spot.Kdyby to byl člověk se střídačem Victron nebo Solax, pošlu ho za vámi. Věřím, že PROTEUS mu bude fungovat a bude to mít bez starostí. Kdyby za mnou ale přišel laik, který má nekompatibilní střídač, tak bych mu spotové ceny spíš nedoporučil.