Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Spot mu dává smysl hlavně ve spojitosti s baterkou

Honza V. učí své děti neplýtvat s energií, ale na komfortu jim neubírá. Díky chytrému řízení podporuje OZE a platí 0,1 Kč/kWh.

Honza V. je člověk našeho kmene. O udržitelnost, efektivní nakládání se zdroji a inovace se zajímá nejen ve svém volném čase, ale zasvětil tomu i svou kariéru. Proto nás obzvlášť těší, že si pro energii do své domácnosti vybral Delta Green.

Že má chytré nakládání se zdroji dopad nejen na životní prostředí, ale i na peněženku, nám dokázal, když se v dubnu umístil na prvním místě žebříčku našich surfařů. Jinými slovy – měl nejnižší průměrnou cenu za 1 kWh ze všech našich zákazníků. Honza totiž dokázal se svou spotřebou 672 kWh srazit cenu na 0,1 Kč/kWh a ušetřit tak 94 % oproti průměrné ceně v daný měsíc na spotu. Jak vypadá jeho domácnost a jak se mu to podařilo?

V rodinném domě o rozloze 90 metrů čtverečních žije společně se svou ženou a dvěma dětmi. Před domem parkuje elektroauto, na terase má vířivku. Vodu, i celý dům vytápí a chladí pomocí tepelného čerpadla. Honza má FVE o výkonu 6,3 kWp i s baterií. Za spotové ceny kromě spotřeby také prodává přetoky.

Kapacitu baterie nedávno navýšil. Z 12 kW udělal 24 kW.Měl jsem propočítáno, že když budu na spotovém trhu, tak semi naprosto perfektně vyplatí neřešit nějakou amortizaci baterií. Přece jen je to technologie, která za 5 let už může být úplně jiná. Baterky mohou být o polovičním nebo dvoutřetinovém objemu. V podstatě může mít jiné přenosové schopnosti v rychlosti a tak dale. Kdybych měl baterii šetřit, nesměl bych nikdy investovat do ničeho. Ani do fasády nebo zateplení, protože takové investice musíme amortizovat a podobně.

A proč tak velká baterka? Protože mám vypočítáno, že denní spotřeba v zimním období na vytápění a veškerý provoz je zhruba 40 kilowatt. Tudíž já jsem schopný dvakrát denně baterie nabít a vybít, když je zrovna nejlevnější elektřina. A dokážu tím následně pokrýt i velké výkyvy cen ve zbytku dne. Dokážu tímto způsobem dům pokrýt i na spotřebě, a to i když mi zrovna nesvítí na FVE zrovna ideálně sluníčko a mám z ní třeba jen 300 W.”

Do elektromobilu Honza v dubnu nalil zhruba 250 KWh. Spílá ale nad tím, že mu fotovoltaika nabití elektroauta nepokryje. Prý se mu ale daří v zimě elektromobil během 2 až 3 nejlevnějších hodin během dne “donabít”. “To se dá docela dobře odvozovat od svátků v Německu, které tam mají docela často. Nejlevnější elektřina je ale vždycky o víkendech.”

Zeptali jsme se Honzy V., zda toto sledování cen na spotu a přesouvání různých úkonů v domácnosti limituje nějak jeho rodinu. “Jako rodina se všichni snažíme o nějakou úsporu energii. Vždy jsem děti učil, že máme malý bojler. Jsou zvyklé se sprchovat a když si chtějí dát vanu, musí to oznámit dopředu, abychom stihli nahřát vodu na maximální teplotu. Pro někoho je malý bojler o objemu 160 litrů, pro nás je našich 115 litrů až až. Vodu v bojleru nahříváme zpravidla v noci, kdy je cena na spotu nejnižší. V zimě ho pak dohříváme ještě přes den, kolem poledne, kdy ceny také klesají.”

Pochopili jsme, že na spotu je Honza spokojený. Jak sám říká, dává mu to smysl z pohledu dopadu na zapojení obnovitelných zdrojů do sítě a také ve spojení s ČEPS. S ní chystáme službu zapojení domácností do výkonové rovnováhy. Honza se do ní bude moci zapojit, protože už teď používá chytré řízení PROTEUS. To je prvním krokem k zapojení do služeb výkonové rovnováhy. A kromě toho vám zajistí elektřinu třeba za 0,1 Kč/kWh stejně, jako Honzovi.