Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Spotový tarif se výrazně vyplatí pouze tomu, kdo má akumulační kapacitu, říká Honza

Honza je jeden z našich surfařů. V rozhovoru s ním se dozvíte o jeho přístupu k využívání baterie a také o tom, jak se vypořádává s jejich opotřebením.

Honza je toho názoru, že spotový tarif se vyplatí hlavně těm, kdo mají odpovídající akumulační kapacitu, ideálně včetně elektromobilů. Jak nad spotem přemýšlí on a jak to vypadá u něj doma? Na to jsme se ho zeptali v následujícím rozhovoru.

Honzo, popište nám, prosím, svou domácnost. Jak velkou máte FVE, baterii a jakou značku střídače?

Jsme čtyřčlenná rodina žijící v rodinném domku z roku 2000. Dům je plně elektrifikován, včetně topení tepelným čerpadlem voda/voda. V dubnu 2023 jsem realizoval fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 10 kWp. Panely jsou rozděleny na východ, jih a západ, a k tomu máme baterii s kapacitou 20 kWh. Zvolil jsem značku Growatt, protože v té době měla nejlepší řešení integrace s EV chargery, vytěžovačem bojleru a automatickým přepínačem sítí pro záložní napájení. Když jsem FVE spouštěl, měl jsem hybridní Passat GTE, ale po měsíci jsem zjistil, že FVE dává největší smysl ve spojení s čistým elektromobilem. Takže záhy přišla Tesla Y.

To vypadá na ideální domácnost pro někoho, kdo chce být soběstačný a ze sítě odebírat jen ve chvíli, kdy je to výhodné. Jak dlouho jste vlastně na spotu? A máte pocit, že se vám to vyplácí více než fix?

Na spotový tarif jsem přešel hned, jak to šlo. Dlouho jsem čekal na paralelní připojení k síti, takže to bylo až od ledna 2024. Jsem maximálně spokojen, protože jako IT specialista si dokážu spoustu věcí zautomatizovat sám, a tak se mi spotový tarif opravdu vyplácí. A že se umísťuji ve vašem žebříčku surfařů, mi potvrzuje, že to nedělám úplně špatně.

To je pravda. Prozradíte nám, v čem spočívá vaše automatizace?

Dlouho jsem hledal hotové řešení, ale žádné mi nesplnilo moje náročné požadavky (Alfred, Infigy, CubeIQ ani Proteus). Proto jsem se rozhodl pro čistý HomeAssistant a po večerech jsem programoval automatizace, jejich vzájemné vazby, včetně systému učení a předpovídání výroby a spotřeby. Dnes už mám pod kontrolou všechny spotřebiče v domácnosti, od žárovky až po Teslu.

Neomezuje vás to nějak? Například, že byste musel kontrolovat cenu elektřiny nebo řešit nějaké nezvyklé situace?

Rád bych řekl, že mě to neomezuje, ale asi to nebude úplně pravda. I když je dům plně autonomní, několikrát denně kontroluji, jak se mu daří. Neberu to však jako omezování, spíše mě to baví. Úspora rozhodně stojí za to. Naše roční spotřeba je kolem 14 MWh, takže každá úspora je v tomto objemu citelná.

Jak se díváte na otázku opotřebení baterie? Zohledňujete to?

Degradace baterie je určitě věc, na kterou myslím, ale zároveň ji využívám na maximum, což činí přibližně 200 cyklů ročně. Jsem přesvědčený, že pokud má baterie vydržet 20 let při intenzivním cyklování, místo 30 let při šetření, je to pro mě jasná volba. Vývoj baterií a snižování jejich cen postupuje velmi rychle, a nevěřím, že za 20 let budu chtít používat dnešní technologii. Přesto mám stanovenou cenu za akumulovanou kWh, a pokud je cena na spotovém tarifu nižší, energii do sítě nevybíjím. Musí mi to vycházet i v kalkulačce.

To dává smysl. Stejně to máme nastavené i v PROTEOVI. Kdybyste měl poradit někomu, kdo si nově instaluje fotovoltaiku a váhá, zda přejít na spotový tarif nebo ne, co byste mu doporučil?

Poradil bych jedno: spotový tarif se výrazně vyplatí pouze tomu, kdo má akumulační kapacitu. To neznamená pouze baterie pod střídačem, ale například akumulační nádrž, bojler, klimatizaci a v ideálním případě elektromobil s velkou baterií. Pokud majitel FVE nic z toho nemá, měl by si raději zajistit individuální tarif s dlouhým fixem, bude na tom lépe.

A na závěr - zcela otevřeně - jak jste spokojený s Delta Green?

Delta Green je pro mě zřejmě osudová firma. Před nějakou dobou jsem jel autem přes rakouské Alpy a náhodně poslouchal podcast s Honzou Hiclem. Pod vlivem nádherné přírody kolem mě šokovalo, že máme úplně stejné názory. Hned po návratu domů jsem začal hledat stránky Nano Green, rozhodnutý změnit dodavatele. Tehdy to ale nevyšlo a na Nano Green jsem zapomněl. Když jsem dokončil FVE a chtěl přejít na spot k jednomu nejmenovanému dodavateli, mi YouTube přehrál rozhovor H. Hicla o spotových cenách, ve kterém mluvil o napojení se na dech planety. Ten rozhovor mě úplně uchvátil a znovu jsem zjistil, že ten člověk má úplně stejné názory jako já. Podruhé už to klaplo a stal jsem se klientem Nano/Delta Green. Něco mi Honzu a Delta Green opakovaně přihrávalo do cesty. To nemůže být náhoda! :)

Tak to jsme rádi, že to nakonec klaplo a my jsme se tu dnes spolu mohli pobavit o surfování na spotu. Děkujeme, že inspirujete ostatní!

Já děkuji za milý rozhovor.