Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Velká baterie, malý účet za elektřinu

Jan L. si na svůj dům instaloval první fotovoltaické panely v roce 2011. Na spot přešel na podzim 2023. Dnes platí za 1 kWh -0,26 Kč. Jak to u něj doma vypadá?

Říká o sobě, že je příznivec moderních způsobů výroby energií. A že je toto označení na místě. Jan L. se totiž tomuto tématu věnuje už více jak 13 let.

Prozradil nám, že ho k tomu přivedl jeho tehdejší kolega, který si první fotovoltaickou elektrárnu postavil před 15 lety a dodnes ji s určitými obměnami provozuje. Jan L. se jím inspiroval a v roce 2011 postavil ostrovní FVE s výkonem 3,5 kWp. Minulý rok na ní provedl rekonstrukci. Vyměnil 15 panelů 235 Wp za 18 panelů 550 Wp. Dnes má tedy FVE o výkonu 9,9 kWp, kterou připojil i do sítě, kam posílá přetoky. FVE využívá na domku, který obývají především o víkendu. Přesto, že se nejedná o trvalé bydlení, má dům dle jeho slov celkem velkou spotřebu a to kvůli neustále zapnutým mrazničkám s poklady ze zahrady. A jak se takový domek vytápí? „Od roku 2015 jsme po rekonstrukci domu vyřadili topení plynem a přešli na elektřinu i topení krbovými kamny s rozvodem tepla vodou i vzduchem s rekuperací. Máme také provedenou přípravu na tepelné čerpadlo s akumulací cca 700 l vody v zásobnících,“ říká Jan.

Zkušenost z minulého konce roku nám ukázala, že lze vytápět trochu zateplený objekt přímým ohřevem vody v době nízkého tarifu při téměř nulových cenách na spotu. Bohužel od nového roku přibyly poplatky OZE a také nízký tarif zvýšil cenu o 146 % z 0,18 na 0,46 Kč/kWh. Tato skutečnost podstatně zasáhla do našeho plánování na další období.“ Jan má na domku kromě FVE také bateriové úložiště o kapacitě zhruba 50 kWh. Má spočítáno, že za jeden den domek spotřebuje 12 kWh, pokud není obývaný. O víkendu, kdy domek jeho obyvatelé obývají, je to mezi 18 a 22 kWh.

Na spot přešel Jan na podzim 2023. Nejprve s výrobou a záhy i se spotřebou. „Plánujeme výrobu prozatím ručně s pomocí aplikace Home Assistant vždy kolem 13. hodiny na další den. Během dne pak případně podle výroby děláme korekci dodávek tak, aby v akumulaci zbyla energie na noc, případně na další den ráno, pokud je lepší cena. Počítáme s nasazením pomocí PLC, který by optimalizaci řešil, ale zatím sbíráme zkušenosti a data sledováním situací, ke kterým dochází, a pozdě ji/je dáme posoudit nějaké umělé inteligenci.“  Jan hezky poznamenal, že ruční plánování i sledování cen na spotu i stavu domácnosti sice zabere několik minut času, ale zároveň to umožní relaxaci a odpočinek od běžného pracovního procesu.

Zeptali jsme se ho také na to, jak přistupuje k využívání baterie. Zda ji spíše šetří nebo se jí snaží využívat co nejvíce. „Z hlediska akumulace v baterii máme zkušenost, že použitím dostatečně velké kapacity, která umožní se pohybovat při nabíjení a vybíjení v rozmezí do 0,2 C v lineární oblasti grafu nabíjení a vybíjení (cca 70% SOC) ani po více než 10 letech nepozorujeme výrazné snížení kapacity. Je pravda, že při uložení cca 7 MWh do akumulátorů s kapacitou 50 kWh nám vykonají akumulátory cca 140 cyklů za rok. Při předpokládané životnosti 5000 cyklů je předpokládaná životnost potom více než 35 let. Postupným paralelním doplňováním akumulace pak dochází k vyššímu zatížení nových akumulátorů a nepřetěžování těch starších. Tato skutečnost je výhodou při používání nízkonapěťové akumulace 48V s BMS a výkonným aktivním balancovacím systémem.

Že Jan ví, co dělá, dokazuje také fakt, že v květnu našel na vyúčtování cenovku -0,26Kč/kWh a pravidelně se zařazuje mezi naše zákazníky s nejnižší cenou za 1 kWh.