Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

6 nových funkcí, které brzy najdete v chytrém řízení PROTEUS

Chytré řízení domácnosti neustále vylepšujeme a tak bychom se s vámi chtěli podělit o pár novinek, které brzy v Proteovi najdete.

Algoritmus počítá i s cenou distribuce a dalšími poplatky

Proteus při tvorbě plánu řízení vaší fotovoltaiky počítá od prvopočátku kromě spotové ceny elektřiny také s poplatky jako jsou služby obchodu, systémové služby, poplatek OZE a daň z elektřiny. Vedle toho Proteus už dlouho započítává také vaši distribuční sazbu a to včetně rozlišení vysokého a nízkého tarifu (VT a NT) dle jejich času spínání konkrétně pro váš elektroměr. Distribuční sazbu zná Proteus pro distribuci ČEZ a PRE. Nově dokáže Proteus započítat i cenu distribuce EG.D. Umět to bude do konce léta.

Ladíme nepřesnosti v plánování

Zjistili jsme, že Proteovi dělají občas při tvorbě plánu řízení fotovoltaiky problém hodiny, ve kterých má domácnost nečekaně velkou spotřebu. Tyto hodiny pak totiž významně ovlivní predikce spotřeby vaší domácnosti do budoucna. Může za to velmi často nabití elektromobilu. Proto už brzy Proteus v případě nečekaně velké spotřeby pomocí AI (ano, už i my) rozezná, které zařízení tuto spotřebu způsobilo a nebude ji do predikce započítávat. Pro ještě přesnější plán řízení si budete moci přímo do Protea brzy zadat, kdy chcete elektromobil nabíjet, aby se na to Proteus mohl připravit. Dalším krokem pak už bude jen představení chytrého nabíjení, které celý proces zautomatizuje skrze API elektromobilu nebo wallboxu.

Zpříjemňujeme uživatelské rozhraní

Na základě rozhovorů s vámi a vaší zpětné vazby na našem fóru nebo ve facebookové skupině jsme pochopili, že plán řízení není srozumitelný tak, jak by mohl být. Proto připravujeme redesign této sekce, jehož výsledek brzy uvidíte. Kromě nového designu zde najdete také zobrazení predikcí výroby a spotřeby. Věříme, že tak budou Proteovy kroky v řízení vaší fotovoltaiky ještě srozumitelnější.

Do Protea jsme přidali nastavení hodnoty jističe

Někdy, především při velmi nízkých či záporných cenách elektřiny, se může stát, že Proteus naplánuje nabíjení baterie ze sítě. Do toho obyvatelé domácnosti spustí další silová zařízení a odběr ze sítě může být tak velký, že hrozí vyhození jističů. Proto nyní hlídáme maximální dovolený výkon na jističích, abychom ho nepřekročili a nedošlo tak k výpadku elektřiny v domácnosti.

Brzy spustíme Protea do vaší kapsy

V posledních týdnech pracujeme na mobilní aplikaci, abyste měli stav vaší fotovoltaiky a baterie vždy na dosah ruky. Uvítají to především ti z vás, kteří používají Protea v manuálním režimu. Tím, že nepoužíváte automatiku o hodně přicházíte, tak vám to řízení alespoň trochu zpříjemníme. :)

Delta Link vám uvolní místo na střídači

Ti z vás, kteří mají doma střídač Solax nebo GoodWe, už nejspíš ví, že tyto střídače bohužel zvládají komunikovat pouze s omezeným počtem zařízení. V případě Solaxu jde o zařízení dvě, v případě GoodWe dokonce pouze jedno. To znamená, že musíte volit mezi modulem Delta Link a jinými zařízeními, například domácí automatizací nebo chytrým bojlerem. Už brzy vytvoříme možnost číst data z vašeho střídače přes Delta Link, takže vás jeho používání nebude nijak omezovat. Svou domácnost budete moci stále svěřit Proteovi a přitom mít možnost číst data do Loxone, Home Assistanta nebo jiného zařízení.

Máte na některé z uvedených změn otázky? Nebo nám chcete navrhnout jiná řešení? Napište nám na info@deltagreen.cz! Zpětná vazba je pro nás důležitá.