Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Náš energetický mix se mění

Od našeho vzniku jsme vždy podporovali obnovitelné zdroje energie. Naším cílem je odlehčit planetě i lidem a přispět k udržitelné budoucnosti energetiky.

Před 15 lety jsme se stali prvním dodavatelem 100% zelené elektřiny v Česku. Svět se mění a díky vývoji nových technologií a inovací, změnám v energetice a nárůstu počtu obnovitelných zdrojů stojíme před novou výzvou.

Obnovitelné zdroje, jako vítr a slunce, nejsou vždy stabilní. A tato nestabilita ztěžuje vyrovnávání přenosové soustavy, kterou dnes zajišťují především uhelné elektrárny.

Pro to, abychom snížili zapojení fosilních zdrojů v síti, musíme naši spotřebu rozprostřít do celého dne a eliminovat špičky, ve kterých se fosilní zdroje zapojují nejvíce. Poeticky říkáme, že se musíme napojit na dech planety. Jedině tak bude možné dlouhodobě zapojovat do sítě co největší množství zelených zdrojů a zároveň ji udržet stabilní. Fakt, že tím snížíme i cenu elektřiny, je navíc příjemným bonusem. Obnovitelné zdroje jsou totiž ze všech zdrojů nejlevnější. Vytyčili jsme si efektivnější cestu k cíli, které věříme nejen my, ale také odborníci a nebo investoři, kteří naši filozofii nedávno podpořili. Touto cestou se mimo jiné vydalo už Nizozemsko, Skandinávie nebo ve Velká Británie a o flexibilní spotřebě a flexibilním nakládáním se zdroji se mluví čím dál tím víc.

Nechceme zelenou elektřinu pro pár vyvolených, chceme změnu pro nás pro všechny

Proto jsme vyvinuli chytré řízení Proteus, které řídí spotřebu a výrobu elektřiny podle její ceny v síti nebo predikce osvitu fotovoltaické elektrárny. Brzy do vyrovnávání sítě zapojíme také domácnosti a menší domy. Stabilitu tedy už nebudou zajišťovat pouze fosilní zdroje, jako tomu bylo doposud.

Princip fungování spotového trhu totiž s naší vizí souzní. Finanční incentivou motivuje spotřebitele, aby elektřinu ze sítě odebírali v době, kdy je zapojeno nejvíce obnovitelných zdrojů. A že jde o princip funkční jsme se přesvědčili i v naší studii.

Přešli na spot a ušetřili

V září 2022 jsme převedli všechny naše zákazníky na spotové ceny. Zpětně spousta našich zákazníků uznává, že se jim přechod na spotové ceny vyplatil. Po přechodu z fixních cen na spotové skupina našich nejaktivnějších zákazníků snížila svou spotřebu ve špičkových hodinách o celých 25 %. V noci, kdy je cena elektřiny nejnižší, naopak spotřebu navýšili o 60 %. Podpořili tak větší zapojení obnovitelných zdrojů do sítě, protože jejich platba za silovou elektřinu putovala právě k nim.

Budoucnost energetiky spočívá ve flexibilitě

Už dávno nestačí odebírat elektřinu od nasmlouvaných dodavatelů zelené energie. Dostali jsme se do bodu, ve kterém je potřeba změnit fungování celého systému. Změnit spotřební chování nás všech. Snažili jsme se přizpůsobit obnovitelné zdroje našemu chování. Využívat slunce a vítr v době, kdy je potřebujeme my. Ale kdy naposledy nás příroda poslechla? Proto musíme změnit své myšlení a přijmout fakt, že lepší budoucnosti musíme jít naproti. Naštěstí nám v tom pomáhají technologie, díky kterým přizpůsobení neznamená omezení.