Podívejte se kolik stojí elektřina právě teď.

Amortizace baterie aneb co to je a jak ji spočítat

Pro efektivní využití potenciálu flexibility v energetice potřebujete bateriové úložiště. Pokud máte solární panely, jedině s baterií budete mít možnost si získanou elektřinu ukládat pro vlastní potřebu. Baterie ale v dnešní době nabízí ještě větší možnosti, jak ušetřit a využívat zelenější energii. Na spotovém trhu ji můžete nabíjet v časech, kdy je elektřina levná, a do sítě vybíjet tehdy, kdy je naopak ráno nebo večer drahá.

Jak ale zohlednit cenu samotné baterie, která rozhodně není zanedbatelná? K tomu slouží právě ona amortizace. Jedná se o metodu přepočtu nákupní ceny baterie na cenu za každý jednotlivý cyklus jejího nabití a vybití.

Proč by vás amortizace měla v kontextu flexibility zajímat? Je to jednoduchý způsob, jak udělat z odstrašující pořizovací částky měřitelný parametr, za pomoci kterého si spočítáte, zda se vám vyplatí baterku cyklovat i s ohledem na její opotřebení. Samotné rozhodování o každém nabití a vybití zohledňující vaši individuální amortizaci za vás už udělá náš systém chytrého řízení Proteus.

Vypočtěte si amortizaci své baterie

Technický výpočet amortizace baterie je snadný. Pojďme na chvíli přimhouřit oči před morálním zastaráním baterie, globálním snižováním cen baterií a investičními aspekty. A zaměřme se čistě na technický výpočet.

Na ukázku si vezmeme jednu z běžně prodávaných baterií: PylonTech US3000C 48V 3,6kWh (74 Ah). Pro výpočet musíme znát několik parametrů: cenu baterie, její kapacitu, hloubku vybití (DoD) a v neposlední řadě počet cyklů. To vše najdeme v produktovém popisu na jakémkoliv eshopu. Zde jsou údaje o naší vybrané baterii.

Druhým krokem je spočítat celkovou kapacitu baterie za celou její životnost. Vynásobíme tedy její kapacitu (3600), DoD (0,8) a počet cyklů (6000). Výsledkem je 17.280 kWh.

Třetím a posledním krokem je výpočet samotné amortizace. Na to už stačí vzít cenu baterie (25.400) a tu vydělit její celoživotní kapacitou v kWh (17.280). Z toho nám vyjde, že amortizace je 1.47 Kč za kWh. Jinými slovy, jeden cyklus nabití a vybití jedné kWh vás s touto baterií bude stát 1.47 Kč.

Chcete vědět, jestli se vám investice do baterie vyplatí? Naše kalkulačka vám to spočítá. Zkopírujte si náš vzor zde a vyzkoušejte si to sami.

Další aspekty amortizace

Teď už víme, jak si spočítat cenu čistě matematicky. Do amortizace ale vstupují i další aspekty, které můžete a nemusíte zohlednit a které jen tak snadno vypočítat nelze. Jaké to jsou?

Dlouhověkost baterie

Pro někoho může být baterie věc, kterou si chce koupit, nechce se o ní starat a nechcete ji měnit, dokud to nebude úplně nezbytně nutné. Když si spočítáte amortizaci podle vzorečku výše, Proteus bude vaši baterii cyklovat jen tehdy, kdy se to skutečně vyplatí a započítá i její opotřebení. Znamená to, že novou si budete muset koupit o něco dříve, ale zato vám baterka během svého životního cyklu ušetří hodně peněz.

Nechce se vám do toho? Nebo vám zkrátka opravdu záleží na tom, aby se vaše baterie neopotřebovala? I to jsou validní argumenty. Co s tím? Nastavte si amortizace vyšší, než vám skutečně vychází. Třeba na 4 Kč za kWh. Přijdete o část zisku z flexibility, ale baterii nebudete muset měnit tak brzo.

Morální zastarání baterie

Naproti tomu existuje druhý argument. Ceny baterií na trhu rychle klesají a jejich kapacita stoupá. Tento trend můžeme jasně vidět například v průzkumu BloombergNEF. Graf vycházející z této studie ukazuje klesající cenu za 1 kWh v bateriích. Predikce ukazují, že tento trend bude pokračovat i nadále.

Objemově vážený průměr lithiové-iontové baterie:

Zdroj: BloombergNEF. Historické ceny byly aktualizovány, aby odrážely reálné ceny v roce 2023. Vážená průměrná hodnota průzkumu zahrnuje 303 datových bodů z osobních automobilů, autobusů, užitkových vozidel a stacionárních úložišť.

Pokud se tedy na amortizaci podíváme optikou globálního trhu, můžeme dojít k závěru, že se nám vyplatí baterii cyklovat co možná nejvíc, abychom si co nejdříve koupili novou a lepší a mohli z flexibility těžit ještě více za lepších podmínek. Lepší baterie totiž znamená nižší amortizaci.

Je to váš případ? Hodnotu amortizace v Proteovi si můžete o chlup snížit oproti výsledku svého výpočtu. Jen musíte počítat s tím, že z krátkodobého hlediska můžete cyklováním i kapku tratit.

Investice a ušlý zisk

Posledním častým argumentem, se kterým se stran amortizace setkáváme, je potenciální ušlý zisk. Někdo totiž může říct, že kdyby kdyby místo baterie vložil svých 30 tisíc třeba do akcií nebo jiného investičního instrumentu, mohl by je díky složenému úročením zhodnocovat. To je samozřejmě spekulativní, ale ani tento argument není bezpředmětný. Cyklování baterie je však také jakási forma investice. Přináší vám peníze do kapsy za její chytrý prodej a nákup. Jak to ale budete reflektovat ve svém rozhodování, už je zase jen a jen na vás.

Jak vidíte, k amortizaci lze přistoupit snadno i složitě. Co ale složité není, je fakt, že peníze za baterii při využívání flexibility z okna rozhodně nevyhazujete. Ať už hodnotu své baterie vnímáte jakkoliv, v našem chytrém řízení Proteus si její amortizaci nastavíte podle sebe. Jak k tomu přistoupíte, už je jen na vás. Chcete vyrovnávat elektrickou síť a vydělávat? Přidejte se k Delta Green.